jul

onsdag 30 oktober 2013

Pizza på surdeg


Jag satt och förde över bilder till datorn när jag fick syn på dessa och insåg att här är ett recept som borde vara på bloggen, för tro mig det förtjänar att vara här. Det här kan vara den godaste pizzan jag ätit, tomatsås som kokats med kärlek och en pizza bakad på heta stenar i ugnen.
Receptet på degen kommer från boken "Surdegsbröd" av M.J som vanligt.

Morgon
50 g vetesurdegsgrund
10 g olivolja
130 g vatten
5 g jäst
200 g vetemjöl special
50 g durumvetemjöl
5 g salt

Blanda surdegsgrunden, olja och vatten, lös upp jäst i blandningen och tillsätt resten av ingredienserna. Blanda med en träslev i bunken i några minuter och ta sedan upp och knåda den för hand i några minuter. Lägg tillbaka i bunken, täck med plast och ställ i kylen. Låt jäsa 4-6 timmar.
Sätt ugnen på 250 grader i god tid. Placera en plåt eller baksten i mitten av ugnen. Ta fram degen, knåda ihop lätt och dela i två bitar om du vill göra två mindre pizzor. Platta ut lite innan du kavlar till önskad storlek. Lyft över till ett bakplåtspapper.
Stoppa på vad du vill på pizzan. Dra över bakplåtspappret med pizzan till en skärbräda och låt sedan glida över till den heta plåten eller stenen i ugnen. Baka 15-20 minuter, eller tills den fått fin färg. Servera! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar