jul

måndag 14 januari 2013

Morotsbröd

Lagom grova, inte mörkt men inte ljust heller. Saftigt med mycket morot i. Jag utgick från ett recept från recepten.se men jag gjorde om det lite. Blev dock ett bildlöst inlägg då jag inte får kameran och datorn att samarbeta.

Morotsbröd
2 limpor eller ca 20 brödbullar

50 g jäst
50 g smör
4 dl vatten
1½ tsk salt
1 dl havregryn
1½ dl varmt vatten
1 dl solrosfrön
4 dl rivna morötter
3 dl grahamsmjöl
7-9 dl vetemjöl special

vatten
mjöl, solrosfrön

Häll det varma vattnet över havregrynen och låt stå i 10 min.
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret och häll i vattnet, värm till 37 C (fingervarmt). Häll lite över jästen och kör tills den är upplöst. Häll i resten av vätskan. Kör ner salt, havregryn, morötter, grahamsmjöl och nästan allt vetemjöl. Kör några minuter och om degen är väldigt lös häller du i mer mjöl tills degen börjar släppa lite från kanten i bunken. Häll ner solrosfrönen och rör en ½ minut till. Lägg en bakhandduk över och låt jäsa ca 30 min.
Ta upp degen på en lätt mjölad bänk och dela den i två bitar. Runddriv båda bitarna till en rund limpa och släng den i bänken några gånger så att luftbubblorna slås ut. Vik sen ihop brödet till en avlång limpa och lägg åt sidan. Gör likadant med andra biten. Pensla med vatten och rulla dom i solrosfrön blandat med lite grahamsmjöl och skär valfritt mönster. Lägg upp på en plåt och låt jäsa ca 30 min.
Eller så kan du välja och baka ut degen till brödbullar. Dela degen i 20 bitar, runddriv dom till fina bullar. Pensla dom med vatten och rulla dom i mjölblandningen och lägg dom på en plåt att jäsa ca 30 min.
Grädda limporna i mitten av ugnen i ca 30 min, tills dom har fått fin färg och låter dovt när du knackar på dom i 200 C.
Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 18 min, tilss dom fått fin färg i 200 C.

1 kommentar:

  1. Åh kul idé med att göra 100 recept från boken (och uppskattat av familjen antar jag). Du är så duktig!

    Min blogg har också blivit knäpp, måste spara bilderna i Picasa webalbum för att kunna lägga upp dem, fattar ingenting!!

    När kommer du och hälsar på farbror Orbison igen då?

    Kram

    SvaraRadera