jul

lördag 5 januari 2013

Chokladfondant

Hejhopp! Julen och Nyår är över och ett nytt år har börjat. Tänkte lägga ut receptet på desserten vi åt på nyår. Receptet kommer från boken "Fler Kladdkakor" av Mia Öhrn.

Chokladfondant
4-6 port

125 g smör
200 g mörk choklad, gärna ca 70%
2 ägg
2 äggulor
3/4 dl strösocker
½ dl mjöl

smör och socker till formarna
eventuellt bär och grädde till servering

Smörj sex små portionsformar (eller 4 lite större) som är ugnsfasta och strö dem tunt med socker.
Smält smöret och chokladen försiktigt i en bunke över vattenbad. Vispa ägg, äggulor och socker riktigt vitt och pösigt. Vänd ner chokladblandningen i äggsmeten med en slickepott, sikta ner mjölet och vispa försiktigt ihop till en jämn smet.
Fördela smeten i formarna och grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 14 min. Bakelserna ska fortfarande vara kladdiga i mitten, men dom ska ha rest sig lite, tar man ut dom för fort är dom svåra att få ur formarna men man kan servera dom direkt ur formen. Servera och njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar