Kan bli lite udda mängder med tanke på att jag översätter receptet från engelska.
Löken behöver långsam tillagning smör och olja och sen långsamt sjuda i buljong för att utveckla den djupa, rika smaken. Du borde därför räkna att det tar 2½ från början till start. Ibörjan behöver du rör och hålla koll på soppan så att den inte bränner men när den sjuder kan du låta den sköta sig självt.
Löksoppa
6-8 portioner
750 g gul lök tunt skivad
42 g smör
1 msk olja
1 tsk salt
1/4 tsk socker (hjälper löken att få fin färg)
42 g mjöl
1850 ml köttbuljong (vatten + buljongtärning)
140 ml torrt, vitt vin
salt och peppar
3 msk congac
Tilllaga löken på medelhög värme med smöret och oljan i en kastrull med lock på i 15 min.
Ta bort locket höj värmen lite och ha i salt och socker. Rör om och tillaga i 30-40 min. Rör om ofta, tills löken har fått en fin, gyllenbrun färg.
Strö över mjölet rör i 3 min.
Ta bort från värmen och häll i buljongen, vinet och krydda med salt och peppar. Sjud soppan delvis täckt med ett lock i 30-40 min.
Precis före servering, häll i congacen. Häll upp i djupa tallrikar, häll på brödkrutonger och strö över parmesan eller annan ost och gratinera i hög värme i ugnen i några minuter.
Bon appétit!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar