jul

måndag 24 september 2012

Studenten


När min bror tog studenten fick jag äran att baka tårtorna, det blev en tårta med Kladdkaksbotten, Vaniljmousse och Citrongelé. Väääldigt god! Receptet är från tidningen BAKA. Egentligen är det inte en tårta utan ska vara bakelser men jag gjorde den som tårta så receptet är för en tårta.
Tårtan är för 8-10 port

Kladdkaksbotten
100 g smör
2½ dl socker
2 ägg
1½ dl vetemjöl
2 msk kakao
1 msk kanel
1 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 C. Smält smöret. Rör ihop socker och ägg i en bunke, rör ner smöret och blanda väl. Rör ner övriga ingredienser. Häll smeten i en smord och bröad form med lösbartag kant, cirka 20 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen i cirka 25 min. Ta ut kakan och låt den svalna helt.

Vaniljmousse

4 gelatinblad
3 äggulor
1 vaniljstång
2 dl florsocker
3 dl grädde
200 g kessella, 10%

Klä den löstagbara kanten med plastfolie och sätt tillbaka på kakan. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min. Vispa äggula och florsocker pösigt. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna, blanda ner vaniljfrön och kessella i äggsockret. Ta upp gelatinbladen och krama ur dom och smält dom i en kastrull med lite varmt vatten i, låt svalna en aning och blanda sen i resten av blandningen. Vispa grädden och vände försiktigt i den i smeten, man måste vara snabb annars börjar gelatinet att stelna. Fördela moussen i formen och ställ in i frysen till den har stelnat helt igenom, ca 5 timmar.

Citrongele

2 gelatinblad
1 dl socker
1 dl vatten
1 citron, finrivet skal
1 msk citronsaft

Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Koka ihop socker och vatten tills sockret har löst sig. Ta av kastrullen från värmen och krama ur gelatinbladen och lägg i dom i kastrullen och rör om. Tillsätt citronskal och citronsaft. Låt lagen svalna i rumstemperatur, men inte så länge så att gelén klumpar sig.
Ta ut tårtan några timmar innan servering, fördela gelén över tårtan och ställ in i kylen till den ska ätas. Toppa med frukt eller bär!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar